Sınav Hakkında – Furkan Tevhit Çamaş

Sınav Hakkında

YDS’YE Mİ GİRMELİYİM YÖKDİL’E Mİ GİRMELİYİM?

YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) ve YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) ilk bakışta birbirine benzer sınavlar gibi görünse de sınav içeriği, geçerlilik yerleri, vb. çeşitli konularda farklılıklar göstermektedir.

YDS, ÖSYM tarafından düzenlenen, soru yapısı olarak her alandan soru tipini içinde barındıran bir sınavdır.

YÖKDİL Sınavı ise Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlenirken ardından YÖK’ e geçmiş olup sınav Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere üç temel alana ayrılmaktadır. Adaylar uzmanlıklarına göre sınava bir alandan giriş yapabilmektedir.

YDS ve YÖKDİL Nerelerde Geçerlidir?

YÖKDİL ve YDS’den elde edilen puan lisansüstü eğitim, başvurularında, doçentlik sınavlarında, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak kullanılabilmektedir. Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir. Dil tazminatı almak isteyen kamu personelin de YDS’de yeterli puan almış olması gerekmektedir. YÖKDİL sınavı dil tazminatı için geçerli değildir.

YDS’nin geçerli olduğu yerler aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.
  • Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.
  • Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
  • Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.
  • Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.
  • Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurt dışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler. YÖKDİL’ in geçerli olduğu yerler aşağıdaki gibidir:
  • Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) adayların Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Fen Bilimleri alanlarından dil yeterliliklerini ölçebileceği bir yabancı dil sınavıdır. 2017 yılında ilk kez gerçekleştirilen YÖKDİL Sınavının geçerli olduğu yerler YÖK Başkanı tarafından daha önce açıklanmıştır.
  • Bu açıklama kapsamında YÖKDİL Sınavının geçerli olduğu yerler aşağıdaki gibidir; Yüksek lisans ve doktora eğitimi başvurularında,
  • Doçentlik başvurularında,
  • TUS, DUS ve YDUS sonuçları uyarınca yapılan yerleştirme işlemlerinde,
  • Yabancı dille eğitim yapılan üniversitelerde aranan dil kriterlerinde,
  • Öğretim Üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına atamalarda (Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi, Uzman, Okutman, Çevirici, Eğitim – Öğretim Planlamacısı) alımlarında geçerlidir.
 YDS ve YÖKDİL arasında yabancı dil alanı farklılığı da bulunmaktadır; YDS, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukrainece) ve Yunanca dillerinde de yapılmaktadır. YÖKDİL ise Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde uygulanmaktadır. Yukarıda yer alan bilgilere baktığımızda iki sınav arasında bariz bir farklılık bulunmamaktadır. Bu yüzden, dil puanı almak isteyen kişiler tercihlerine göre hangi sınava gireceğine karar vermelidirler. Alan bazlı yabancı dil sınavında daha başarılı olacağınız düşünen adaylarınYÖKDİL’e, genel yabancı dil bilgisinin daha yeterli olduğunu düşünen adayların da YDS’ye girmesi uygun olacaktır.